OMGEVING

Onze woonboerderij is gelegen op 50 meter van de Dokkumer Ee en ligt tussen het dorpje Wyns en Bartlehiem, natuurlijk bekend vanwege het bruggetje en de elfstedentocht, in een gebied waar het 's nachts nog donker is en rust nog normaal is. Onze boerderij staat op een kleine terpverhoging en is gelegen in een open weidegebied. De landerijen om ons heen worden agrarisch gebruikt, waarbij de koeien zomers gelukkig nog steeds buiten lopen. Ook biologische boeren beheren er grote gebieden van o.a. staatsbosbeheer, waardoor er nog een grote verscheidenheid in flora en fauna te beleven is.

In Wyns zelf is tegenover de historische kerk een eetcafé (De Winze) aanwezig, met een terras aan het water. Voor kinderen is er in het dorp een speeltuintje aangelegd. Een pontje maakt het zomers mogelijk de westelijke zijde van de Dokkumer Ee (lopend of fietsend) te verkennen. Fietsen zijn te huur bij fietsenwinkel Joustra te Aldtsjerk. Op verzoek haalt en brengt hij uw fietsen van/ naar Gastopstal.

De Dokkumer Ee slingert op een natuurlijke wijze door dit gebied en vormt de recreatieve waterverbinding tussen de Friese meren en het Lauwersmeer. Vele kleine maar ook grote, vaak antieke schepen maken gebruik van deze 'staandmastroute', wat vooral zomers een gevarieerd beeld oplevert. Waddenzee en Lauwersmeergebied zijn vanaf Wyns goed bereikbaar, dit is ongeveer 15 minuten rijden. Vlakbij, aan de zeedijk, ligt Paesens Moddergat. Uitwaaien aan de kust en een bezoekje aan het museumpje daar. En de sportieveling kan een wadlooptocht maken? Iets verder in Noord Groningen kunt u, vooral ook leuk voor kinderen, o.a. naar de zeehondenopvang in Pieterburen. Een dagje Ameland-slechts 45 minuten varen- is eveneens een leuke ervaring,  

Er zijn in onze garage 2 kano’s aanwezig om een tochtje over het water te maken. Verder leent de omgeving zich voor wandelingen over formele, maar ook informele, vaak onverharde paden. Op 5 km afstand is het compleet andere type landschap van De Wouden -waarin een aantal oude states en stinzen- te beleven, met bossen, zandpaden en veel boomwallen. Een verkenning per fiets is hier vanzelfsprekend. Bezienswaardigheden als de kerk op de 8 meter hoge, deels afgegraven terp van Hogebeintum, Genum, het Ruurd Wiersma huis en de koren- en houtzaagmolen ( zaterdags in werking) in Birdaard liggen nabij, evenals de bekende (elfsteden) tegeltjesbrug over de Murk en ook het natuurgebied Bouwepet met daarin een geologisch monument van zwerfstenen (met uitleg van herkomst) vlakbij Mûnein. Ook het 12e eeuwse museumkerkje van Janum met een grote collectie sarcofagen is het bezoeken waard en als u doorrijdt naar Marrum is een bezoek aan het monumentale tempeltje van Ids Willemsma op de zeedijk ook een mooie ervaring.

Als activiteit voor een groep is het leuk eens kennis te maken met Glasatelier Jan Hooghiemstra,in ongeveer 2 uur leert u leuke objecten te maken van glas. Natuurlijk zijn dichtbij ook Dokkum en Leeuwardenbezienswaardige steden met de nodige musea en groepsevents, kijk maar eens op leeuwardencityevents.nl. Een praamtocht door de grachten van Leeuwarden laat de binnenstad van een andere zijde zien. Ook bij een free tour stadswandeling krijgt u veel info over de stad (zaterdags 12.00 uur bij de Oldehove). Voor kinderen is het leuk om in Leeuwarden dierentuin Aqua Zoo (met kinderboerderij) te bezoeken. Dit geldt ook voor het kunstpark Vijversburg/ bos van Ypey met zijn geheimzinnige grot in het iets oostelijker gelegen Tytsjerk. In Franeker, westelijk op ongeveer 25 km, cq een half uurtje met de auto, is vooral het planetarium voor jong en oud echt interessant.

Voor het huren van een bootje om zelf een vaartochtje in de omgeving te maken, sartplaats Dokkum: kijk dan eens op noorsesloepen.nl 

In Leeuwarden worden electrische bootjes verhuurd door de fa Greenjoy en ook door de fa bootverhuurbonkevaart.nl.