WIE ZIJN WIJ

Gastopstal is een gezamenlijk uit de hand gelopen ‘project’ van Jan van der Leij (als architect /timmerman/loodgieter/electricien /schilder /schrijver meestal alleen op de achtergrond aanwezig) en Afke Boersma (als gastvrouw runt zij de B&B, ontvangt de gasten, verzorgt de ontbijten, doet de rondleidingen etc etc). Allebei geboren en opgegroeid in Grou, sinds 1978 getrouwd, met twee inmiddels volwassen kinderen: een dochter (Fenna die nu ook de B&B mede runt) en een zoon (Ruurd Feike). Sinds 1992 wonen ‘wij’ met veel plezier in Wyns op 'nummer 28', in de karakteristieke Friese kop-hals-romp boerderij aan de Dokkumer Ee, nadat we daarvoor al jaren even zuidelijker in de buurtschap Snakkerburen, ook aan de Ee, hadden gewoond.

Onze B&B is ontstaan nadat een gat in het dak van de kleinveestal moest worden gerepareerd. Het lekte na elke storm namelijk heviger en hier en daar waren daksporen al aan het inrotten. We besloten in de zomervakantie van 2003 om de kapotte sporen te vervangen, het dak te betimmeren, meteen ook maar te isoleren en te voorzien van degelijker (ventilatie) ramen. De ruimte werd gaandeweg echter zo mooi dat het besluit om er een gastenverblijf van te maken al snel genomen werd. Dat betekende dus ook nog een keukentje, ook een WC met een douche en uiteindelijk ook een cv installatie, zodat er met kerst en oud en nieuw overnacht kon worden. Het gat in het dak werd meer en meer een gat in de hand...

Vanaf 2004 was de Stâl als B&B in gebruik en van het één kwam het ander. Tot de brand in februari 2013 hadden we 4 accommodaties, allemaal basic en ook net iets anders dan wellicht gebruikelijk. Want dat was voor ons wel het referentiepunt: het onderscheidend willen doen. Of beter gezegd: hoe zouden we het zelf graag willen als we op vakantie zouden gaan? Wij hebben ons bijv. altijd verwonderd over het systeem van ‘hoogseizoen’ en ‘laagseizoen‘ tarieven, aangewezen als we zelf altijd waren op de schoolvakanties van de kinderen. Dat geldt ook voor zaken als toeslagen voor bed- en badlinnenpaketten, voor schoonmaakkosten, reserveringskosten (wat zijn dat eigenlijk?), voor borg etc. We vragen geen borg, we werken graag op basis van vertrouwen ipv wantrouwen. Onze vermelde prijs is all in en is dus wat het onze gasten kost. Dat geldt dus ook voor 'last minute' boekingen... Ook de in recreatieland gehanteerde termen als ‘midweek’ en ‘weekend’ vinden we beperkend. U kunt bij ons per dag (=nacht) boeken en dus ook van woensdag tot en met maandag.

De aankomst- en vertrektijden mogen door u zoveel mogelijk zelf worden bepaald. Wij heugen ons nl. onze eigen vakanties waarin we beslist voor 10 uur ’s ochtends moesten zijn vertrokken en wat voor onnodige stress dat kon geven. Dat past niet bij vakantie, was – en is- onze mening. Alleen bij direct aansluitende boekingen (=op een wisseldag) hebben we over de aankomst en vertrektijden uiteraard onderling overleg nodig en proberen we de wensen zoveel mogelijk te laten ‘matchen’.

En waarom zouden huisdieren niet meemogen? 

We hebben gemerkt dat onze benaderingswijze aanslaat en dat gasten enthousiast weer huiswaarts keren en ... terugkomen. We vinden het ontvangen van gasten en het delen van deze bijzondere plek in Friesland positief en nog steeds inspirerend om te doen.